”Kejseren af Portugalien”– En genfortælling af Selma Lagerlöfs roman fra 1914.

“Kejseren af Portugalien” anses af mange for Selma Lagerlöfs (1858-1940) største kunstneriske præstation. Det er en fortælling, der kan læses på mange planer.

Kejseren af Portugalien er også, og måske først og fremmest, en fortælling om den alt tilgivende kærlighed, der nok fører til fornedrelse og død, men også til liv og forklarelse.

”Kejseren af Portugalien” er den vidunderlige og smertefulde fortælling om en mands vanvittig store kærlighed til sin datter. Om livet og dets kærlighed og smerte. Om faderen Jan, den fattige daglejer i det Svenske Värmland, der aldrig bliver træt af at fortælle om den dag, hvor hans datter blev født. Den dag da også hans hjerte blev sat i gang for første gang, da han blev et levende menneske. ”For den som hverken mærker sit hjerte i sorg eller glæde, kan rigtig nok ikke regnes for et rigtigt menneske.” Fortællingen indeholder også, hvad der senere skete ham og hans datter, da de blev adskilt, hvordan han lukkede øjnene for den virkelighed hun havnede i, og om hvordan han blev til Kejseren af Portugalien.

En fortælleaften i stearinlysenes skær, en litterær oplevelse.

1 1/2 time som kræver en kaffepause imellem de to dele.

Der var stille,helt stille i sognesalen, da Bolette sluttede sin medrivende og intense genfortælling af Selma Lagerløfs fantastiske og rørende roman: Kejseren af Portugalien. Ingen gik uberørt derfra. Kan varmt anbefales.

Ellen Wichmann

Arrangør af sogneeftermiddage, Houlkær Kirke